Reklama
 
Blog | Václav Novák

Prohrál jsem

Kvůli tomu ale neodjíždím. Ani kvůli zblázněnému Rusku. Jen je to tak snadnější.

Ostatně naložit pětičlenou rodinu a letět do města, kde nikoho neznáme a nikdy tam nikdo z nás nebyl, není jen tak. To bych nedělal jen ze zklamání, že když se zdejší samospráva rozhodne chovat jako vrchnost, není síly, která by jí v tom mohla zabránit. Kdyby to byla nějaká výjimka, nepochopitelné selhání ve fungujícím systému, mohlo by to vyvolat i nějakou veřejnou odezvu, která by mohla situaci zlepšit. Jenže pohled na letošní nominace do soutěže Otevřeno/Zavřeno je tristní. Právě v odepírání ústavního práva na informace letos soutěží hned 41 případů. Jeden horší než druhý. Například v Poděbradech tají zápisy z Rady města a o vyřízení žádosti rozhoduje tatáž Rada, která k tomu nemá žádné kompetence. Stejně tak je ostatně neměla, když mně před mnoha lety zamítla v Poděbradech trvalé bydliště. Je vidět, že se tam toho moc nezměnilo. Praha 5 tam se svým tajeným auditem, prokázaným lhaním při odmítání informace a přihlouple opakovaným vydáváním stále stejného odmítavého rozhodnutí, přestože už bylo pětkrát zrušeno, nijak nevyniká. Naštěstí aspoň díky filmu Durakovo, milé sondě do představ o demokracii v Rusku, chápu, proč to tady prakticky nikoho neznepokojuje.

Protože tady je to taky. Ten pocit zasutý v lidech někde hluboko. Že nám to tady nepatří. Že ve volbách si jen vybíráme, kdo nám povládne. A že kdo mu pak do toho chce strkat nos, měl by si dát raději pozor, a koneckonců když se ti něco nelíbí, můžeš si klidně jet jinam.

Kvůli tomu ale neodjíždím. Když jsem tady na blogu psal o tom, že se pokusím pro místo, kde žiju, trochu angažovat, aby se to mohlo zlepšit, netušil jsem, v jak hrozném stavu to celé je. Že se to základní nedá změnit. Že to řídí stále stejní lidé, kteří se jen po volbách a před volbami přesouvají ze strany do strany. Minule se nechali zvolit za TOP09 nebo ČSSD, od letoška to povedou dál za ANO. A nějak si hlídat, jak s obcí nakládají, je nemožné, protože všechno je tajné a taky tajné zůstane. Lidem se jen pro útěchu nechala iluze svobodného přístupu k informacím, které každá obec může kdykoliv odepřít za použití tohoto prostinkého triku.

Reklama

Ani kvůli válce neodjíždím. Je to prostě dobrá pracovní nabídka, kterou jsem tady nedostal. A tak v neděli jedem.