Reklama
 
Blog | Václav Novák

Hospodářský audit Prahy 5

Po 18 měsících jsem ho dostal a dávám ho sem pro potěchu i výstrahu budoucím generacím.

V létě 2011 byl dokončen, pak v říjnu o něm psali novináři, ale jenom to, co se jim řeklo. Nikdo ho až do dnes nesměl vidět. Na jaře 2013 jsem o něj prostě požádal. Mohlo by se myslet, že když už Prahu 5 spravovali jiní, neměl by to být takový problém. Ale šlo to ztuha. Úředníci raději lhali, že nemají autorská práva, než aby ho vydali. Když jsem prokázal, že práva mají, vymysleli důvod jiný. Vytrvale žádost odmítali se stále stejným zdůvodněním (jde o tzv. novou informaci), i když bylo jejich rozhodnutí vždycky zrušeno. Až do voleb, respektive do sestavení nového vedení radnice.

Pak už ztratili důvod se tak urputně bránit, tak mi ho tedy poslali. Podle nich „nová informace“ je teď prakticky historickým dokumentem, jakkoliv některé nevypověditelné smlouvy ještě běží a budou běžet a vysávat Prahu 5 dál. Alespoň se ale můžeme podívat, kdo to dělá. Možná teď s odstupem se někdo na Prahu 5 podívá a napíše ne o nepodstatných masážích, ale o Pražské energetice a T-Mobilu; a možná si někdo příště rozmyslí, jestli mu to stojí za to, takhle si ničit pověst.

Nebo taky ne. Každopádně mi tento audit kromě nepříjemných pocitů z jeho četby přinesl i řadu pozoruhodných rozhovorů na magistrátu a na Ministerstvu vnitra a napětí, vzrušení i pobavení z četby došlých rozhodnutí všech instancí. Kéž by to bylo při nějaké radostnější příležitosti.

Reklama

No posuďte sami: Zpráva z provedení přehledového auditu hospodaření Městské části Praha 5 (za období let 2009 a 2010).