Reklama
 
Blog | Václav Novák

Transparence: pomáhá nebo škodí?

Co všechno by se mohlo stát, kdyby se to všechno zveřejnilo?

Tady panuje takový mýtus, že když se zveřejní detaily třeba obecního hospodaření, že to pomůže k lepšímu hospodaření. Přitom to může být naopak. Kdyby se celý svět dozvěděl, jaké báječné slevy dostává na své zakázky třeba Praha 5, už by třeba žádnou slevu nedostala.

Proto je potřeba ze všech sil, třeba i proti zákonům a slibům, bránit před jakýmkoliv únikem takových citlivých dat. V poslední době sílí snahy všelijaké důležité údaje bezmyšlenkovitě věšet na web. Ve sněmovně je třeba už zase návrh na zveřejňování všech smluv. Dalo by se pak vůbec s někým domluvit na opravdu výhodné smlouvě? Nedalo! Jakmile by se to rozkřiklo, takovému dodavateli by lidi utrhali ruce a z toho by jistě vykrvácel.

Reklama

Nebo třeba náhrady zastupitelů. Když se veřejně objevil graf průměrných náhrad v Praze 5, muselo si je pak zastupitelstvo snížit:


To je ale pro obec nesmírně nevýhodné! Vyšší náhrady totiž znamenají větší prostor pro rozhodování, kterému zastupiteli zacpat pusu, aby se v ničem nešťoural. Jejich snížení se tak projeví jedině na snížení efektivity rozhodování a zbytečném zdržování remcaly, které není jak z obecního pořádně zaplatit.

Ještě že se nedá zjistit, jak vysoké jsou takové náhrady jinde. Vedlo by to jen ke špatné náladě v dalších místech, kde si z nich vybraní zastupitelé skrytě udělali živnost.

Proto je taky důležité čísla z toho grafu schovat a bez ohledu na zákon je v žádném případě nedávat na web, i když ten nařizuje získané informace zveřejňovat, protože takhle se objeví maximálně v nějakém obskurním blogu.