Reklama
 
Blog | Václav Novák

Přežije dTest svoji šéfredaktorku?

Po smrti Idy Rozové se ukáže, jestli Sekci ochrany spotřebitele "uměla" jen ona osobně, nebo jestli stejně úspěšní budou i její následovníci.

Ve svém časopise Občanské sdružení spotřebitelů TEST tvrdí, že „Testy výrobků a potravin si platíte vy sami tím, že kupujete časopis dTest. To zajišťuje naši nezávislost“. Ve skutečnosti je toto občanské sdružení zatím spíš součástí státní správy, protože je trvale placeno především Sekcí ochrany spotřebitele Ministerstva průmyslu a obchodu. Například jen v letošním roce získalo na svůj provoz dotaci 7,4 milionů korun.

Pro srovnání: všichni ostatní dárci vloni tomuto sdružení přispěli celkem 6,039 Kč, což při zachování této úrovně fundraisingu i letos dělá 0.08% všech darů a značně ztěžuje možnosti vizualizace struktury dárců:



Přitom sdružení TEST dosud získávalo přes 50% dotací Ministerstva průmyslu pro celou oblast spotřebitelské ochrany:

Reklama

Zdroj: http://www.mpo.cz/dokument104776.html

Není divu, že na webu http://www.dtest.cz/ raději není žádná výroční zpráva ke stažení, ačkoliv by se to jinak čekalo u organizace, která každou chvíli někoho kritizuje za neinformování o všech aspektech výrobků.

Jenže to by mohlo začít působit trapně, že sice kvůli nezávislosti „reklamy nepříjímají“, ale nechají si platit za používání svého loga v reklamách výrobců a distributorů.

Někdo by pak mohl začít pochybovat, jestli jsou zpochybňované výsledky testů z poslední dobou jen náhodami a diletantstvím:

  • Test kečupů, kde následná kontrola časopisem ohlášené jedovaté látky neobjevila
  • Test čokolád, kde časopis doporučoval mléčnou čokoládu z Tesca, která je plná cukru
  • Testy antivirů a smartphonů, které lze dobře srovnat s obdobnými srovnáními odborných serverů a u kterých se tak chatrnost metodiky odhalí obzvlášť výrazně
  • Test 3D televizí s tolika chybami, že Panasonic kvůli tomu psal dopis ministru průmyslu, aby na tuto svou organizaci lépe dohlédl
  • Test pstruhů: http://www.pstruharstvi.cz/dtest

Závislost na státních penězích se projevuje i tak, že zatímco s kolegou Petrem Němcem se sdružení do soukromých bank směle pustilo, když šlo o Dopravní podnik, spotřebitelská poradna tohoto občanského sdružení, která je taky placená Ministerstvem průmyslu, mi poradila jen to, že se mi brzy ozve.

Smrt šéfredaktorky tak bude pro časopis možná znamenat konec nadstandardních vztahů s ministerstvem a související finanční potíže, ale pro časopis by to mohla být šance k vykročení k nezávislosti nejen deklarované, ale i skutečné.