Reklama
 
Blog | Václav Novák

Martingale systém odhalen

Poslední dny se mi v monitoringu objevuje nebezpečný spam, před kterým bych chtěl varovat. Odkazy na videoklipy, slevy, reklamní akce a dojemné příběhy opuštěných zvířátek jsou pro mě v tomto každodenním přehledu cvrkotu v našich sociálních sítích denním chlebem, ale tenhle je jiný v tom, jak je zároveň lživý a nebezpečný.

Pokud i vám někdo nasdílí odkaz na stránku jakpaknato.chytrak.cz alias vsem.borec.cz alias jakosen.webz.cz alias navod.euweb.cz alias www.investopedia.cz, případně přijde domů s tím, že konečně přišel na to, jak zachránit vaši rodinnou finanční situaci, varujte ho, že se jedná o lži. Stránka je tak navštěvovaná, že je občas nedostupná, proto ji dávám i zde ke stažení. Stránka představují něco, čemu se říká „Martingale systém”. Ten spočívá v tom, že vy na něco sázíte, a čím víc prohráváte, tím větší částku dáváte v sázku v naději, že teď konečně to vyjde a vaše předchozí prohry se vám vrátí. Klasický vývoj gamblera, řekne te si teď možná, a máte pravdu. Ale když se tato strategie zabalí do odborného hávu, přidá důkaz screenshotem a trochu konspiračního nádechu, má potenciál přesvědčit. Musím uznat, že ta reklamní stránka této maltské firmy řízené ze Švédska je psána opravdu umně a sugestivně.

Že „Martingale systém” nefunguje a matematiku okolo se dozvíte na Wikipedii, ale přesto popořadě proberu klíčové lži:

  • Autor prezentuje „Martingale systém” jako „důmyslný systém sázek”. Chtěl bych vidět, jaký systém by pak musel být označen slovem „primitivní”, kterýžto přívlastek by zde byl na místě spíš.
  • „Není proto divu, že ve všech kamenných casinech je dnes hraní tímto systémem přísně zakázané”: To je manipulující polopravda. Casina omezují sázky a abyste mohli být alespoň teoreticky s tímto systémem úspěšní, potřebujete neomezenou možnost sázek. Ve skutečnosti casinům nijak nevadí tento „systém”, ale limitem na velikost jednotlivých sázek přirozeně udržují kontrolu nad svým cash-flow.
  • „Tímto systémem jednoduše nelze prohrát”: zde autoři opomněli důležitou podmínku: pokud máte neomezené prostředky a neomezený čas sázení. Tuto podmínku ale nesplňuje nikdo.
  • „padla-li například 5x červená, šance, že padne i po 6. je již velice malá”: naprosto není pravda. To by stačilo stát u rulety, čekat, až padne 5x červená a pak vsadit na černou. Skoro jistá výhra? A proč se tím nikdo neživí? Protože to nefunguje. Kuličce je naprosto jedno, že padla 5x červená a při příštím hodu jsou šance stejně vyrovnané jako kdykoliv jindy. Celý zbytek odstavce jsou lži, které na naprosto stejném příkladu vyvrací Wikipedie, takže to nebudu dál rozebírat.

Zkuste si položit otázku, kdo asi ten text psal. Kdo vyzdvihává do nebe výhody zrovna tohoto jednoho internetového kasina a nezmíní se o žádnem jiném a láká vás k registraci vystínovanými obrázky se zakulacenými rohy? Nějaký anonymní nepodepsaný dobrák, který si zaplatil několik domén, aby vám dal dobrý tip, nebo marketingové oddělení kasina, které láká nové gamblery? Kdyby se internetové kasino chtělo vyhnout hráčům s touto strategií, neumělo by je rozpoznat? Věřte, umělo. Ono chce, abyste s touto strategií hráli. Tak, jako to dělají v rámci svých čím dál omezenějších možností všichni gambleři. Kdyby se vyhráváním v hazardu dalo živit, těžko by mělo toto odvětví jen u nás roční zisk 30 miliard korun.

Reklama

Důvod, proč nepřipravenému čtenáři ten článek může snadno připadat přesvědčivý, je nejspíš ten, že sázení tímto způsobem se řídí něčím, čemu se začalo říkat „Talebovo rozdělení”, podle i u nás známého ekonoma.

Talebovo „rozdělení” je situace, kde s velkou pravděpodobností trochu získáme, a s malou pravděpodobností hodně ztratíme. Například rozdělení pravděpodobnosti u Martingale systému s maximálně šesti koly sázení vypadá takto:

Lákavé, ne? Doplňme si ale i velikost výher při výhře v daném kole (čísla jsou počty kol, 7* znamená, že jsme prohráli ve všech šesti a dál hrát nemůžem):

Modré sloupce jsou v procentech, žluté v „žetonech”. Tady už to tak jasné není: velká šance na malou výhru a malá šance na velkou prohru, ale vyplatí se to? Bez počítání to člověk nemá šanci odhadnout, naše intuice nám v těchto případech nedává dobrý odhad a podle Taleba máme tendenci takové rozdělení obecně považovat za výhodné. Jenže ono není, proto se kasiny ani jejich Ministerstvem financí nenechte nalákat.