Reklama
 
Blog | Václav Novák

I NASA už ohrožuje naše důchody

Když jsem v úterý tvítnul o tom novém francouzském mobilním tarifu, bylo toho ve středu všude plno. Mnohem důležitější novinky přitom zůstávají nepovšimnuty, protože jim nerozumí každý.

Kdo z vás tu byl, možná si vzpomene na můj nedávný vstup týkající se nových technologií v energetice, po kterém jsem byl od disutujících posílán zpět do základní školy stylem velmi podobným diskutérům u nejnovějšího virálu od Ministerstva školství, které nenásilným způsobem učí mládež aritmetice a zároveň ji aktivně odrazuje od koitálních aktivit v souladu se svou současnou strategií.

Jenže vlak zatím jede dál: jak jsem tvítnul v neděli, objevilo se právě video přímo na oficiální doméně NASA, ve kterém její vědecký pracovník Joseph Zawodny (Ph.D. Univ. of Colorado, Boulder) vysvětluje, že „tento nový typ jaderné reakce prokázal schopnost vytvářet energii čistě, bez nebezpečného ionizujícího záření a bez produkce nebezpečného odpadu.” Jak už jsem psal, v kombinaci s levným palivem a nízkou provozní teplotou by to znamenalo revoluci v energetice.

Zatímco minule se jednalo o osamocené Italy, dnes už se zdá, že prakticky probíhá závod o to, komu se technologii podaří dostat do provozu dřív. Jistě existuje riziko, že se to prostě nakonec nepovede nebo o léta zbrzdí, ale trend těchto zpráv je zřetelný: vypadá to stále nadějněji: levná a čistá energie pro všechny.

Reklama

To by byla skvělá zpráva. Kdyby neměla malý háček. Co bude s ČEZem, který bude mít právě rozestavěných 14 uranových reaktorů? Ostatně co s ním bude, i kdyby je rozestavěné neměl? Z některých elektráren může udělat muzea, pár vodních by mohlo zůstat rentabilních, když už jsou v provozu, a kancelářských budov může taky pár prodat, ale to ho před krachem nezachrání. Po odchodu zákazníků, kteří se odpojí a elektřinu si vyrobí sami, ostatním totiž ostatním elektřina zákonitě ještě zdraží, zvlášť, jestli budou navíc muset dotovat „soláry”.

Trochu smutné je, že stát zřejmě ČEZ nestihne prodat, takže očekávané peníze na důchodovou reformu prostě zmizí. Kdo má nějaké volné peníze, může si alespoň na burze koupit certifikát útěchy, který umí růst podle toho, jak ČEZ klesá. Kdyby se objevil někdo, kdo by tu vysvětlil, jak přesně takový certifikát funguje, moc rád bych se o tom něco dozvěděl. Bohužel to není pro každého, protože certifikáty lze koupit jen po balících za zatím 15 tisíc korun. Jak už to na burze chodí, stát se může leccos, ale ve světle těch zpráv mi připadá jasné přinejmenším to, že hodnota ČEZu není nijak jistá a na jednu i na druhou stranu je to prostě sázka na nejistotu.

Narozdíl od mobilních operátorů, kteří nás mohou držet hezky pod krkem, protože z mobilu se bez jejich služeb nebo dobré WiFi prostě nedovoláme, u těchto nových čistých a levných kotlů a později i generátorů a ještě později doufám aut nám může pomoci Evropská unie: Pokud výrobek získá unijní homologaci, bude pro naši vládu jen velmi těžké udržet ho za hranicemi. Jelikož je ale náš parlament na ČEZu i svých investicích do „solárů” dost závislý, určitě se ještě nějakých překvapení a klacků pod nohy dočkáme.

Na druhou stranu, mám dojem, že i u těch mobilních tarifů se už v ČTÚ hýbají ledy a pod tím zvyšujícím se tlakem nám ceny klesnou. Dokonce už teď se něco děje, v dTestu lze najít nezvykle vstřícné „In-karta tarify”. Francie je možná blíž, než se zdá.