Reklama
 
Blog | Václav Novák

Do voleb na informace zapomeňte (a pak taky)

Michal Karvánek měl nakonec pravdu: úspěch veřejné správy především záleží na morální úrovni osazenstva. Protože zákony, ty platí leda na papíře.

Už je tomu přes rok, co Praha 5 vyřizuje moji žádost o informace, ve které drze požaduji hospodářský audit let 2009 – 2010. Je přitom jasné, že není žádný způsob, jak potrefené představitele Prahy 5 donutit přestat lhát a jim nepohodlný audit zveřejnit.

To je však jen částečka celého problému: České republice se poslední dobou zásadně nedaří zpřístupnit, za co a jak utrácí naše peníze. Registr smluv, který před volbami všichni slavně podporovali, šel k ledu. A i z těch zákonů, které už platí, si něco dělají jen tam, kde chtějí: nedávná studie zjistila, že u 5 % veřejných zakázek zadavatel prostě ignoruje zveřejňování dané zákonem. Stejně jako Praha 5, které vychází vstříc i magistrát a bez ohledu na zákonné lhůty zdržuje vyřizování, jak to jen jde.

U mě si na to sice netroufli, ale jednomu občanskému sdružení, které požádalo o tentýž audit, dokonce bez obalu napsali, že jestli jim audit pošlou, tak leda po volbách. Pak už to totiž bude jedno, stejně jako dnes je jedno, co v létě slibovali dnešní poslanci.

Reklama