Reklama
 
Blog | Václav Novák

Datové schránky pro FO v číslech a zážitcích

Už měsíc visí na internetu seznam fyzických osob vlastnících datovou schránku.

Je nás v něm 20 480.

Proč tak málo?

Když byly datové schránky spuštěny, byly prezentovány jako snadný způsob, jak se vyhnout návštěvám pošty a komunikovat se státem hezky v teple doma. Tak jsem si ji naivně založil. To jsem ještě netušil, jaké háčky na mě čekají.

První velká překážka je, že je nelze spustit jen tak na ledajakém počítači. Autoři tohoto systému si totiž asi nevšimli, že webové prohlížeče umožňují i tak vyspělé funkce, jako je vyplňování a odesílání formulářů a nahrávání souborů. Proto užívání „webového” rozhraní datových schránek podmínili instalací jakéhosi obskurního pluginu, který by si jinak nikdo soudný do systému neinstaloval. Je jen třešničkou na dortu, že na mém systému plugin musí běžet v emulátoru Windows, což se skutečně vyplatí, protože mi to umožní, ehm, vyplnit a odeslat formulář. Další příjemnou funkcí bylo, že když jsem dostal upozornění na novou zásilku a přihlásil se, vykouklo na mě hlášení „1: toto je počet zpráv, které jsou v tomto okamžiku považovány za doručené.”, a když jsem si chtěl toto vyrozumění přečíst, zobrazilo se mi hlášení, že mám špatnou verzi pluginu. Naštěstí mám nekonečnou trpělivost, a ani se mi proto nestalo, že bych si nějakou zprávu nakonec vůbec nepřečetl.

Když překonáte instalaci pluginu, to nejhorší už je před vámi. Můžete sice krásně odesílat podání a těšit se na odpověď orgánu veřejné moci, ale když orgán něco pošle vám, tak pokud to chcete ještě někdy použít, musíte si to nechat na poště úředně vytisknout za kulaťoučkých 30 Kč za stránku, nebo vám zůstane jen soubor, který důkaz své autenticity udrží maximálně do vypršení certifikátu časového razítka za pár let. Co se stane, když ho jinému orgánu pošlete pak, to záleží na jeho výkladu zákona.

Reklama

Prostě datová schránka je jasná volba pro toho, kdo hledá dobrodružství. V mém případě nastupuje ještě bonus v podobě příchozích datových zpráv určených někomu jinému. Díky nim mám přehled, kdo například v Havířově dluží Komerční bance a kolik. Dal bych ty dokumenty na ukázku sem ke stažení, ale v podepsaném PDF neumím začernit rodná čísla, a nejsem si navíc jistý, jestli by to jinak nebylo proti nějakému předpisu (a jak by k tomu taky přišli ti chudáci z Havířova a Českého Brodu, stačí, že si to prohlížíme u nás doma).

Nejnovější vychytávkou, kterou na nás Egon přichystal, je seznam fyzických osob majících aktivní datovou schránku. Seznam visí na krycí adrese www.seznamovm.cz od 29. 11. 2011 a obsahoval k 29. prosinci, kdy jsem si ho stáhnul, 20480 jmen a adres, od Adama Adama z Pardubic, až po Žofii Vítkovou z Návsí. Seznam nemusí obsahovat všechny držitele datových schránek FO, je totiž možné se z něj nechat vymazat, což bych každému vřele doporučil. Z toho i vyplývá, že tento seznam není určen pro státní úředníky a není žádný důvod, proč byste v něm měli chtít být. Velkou otázkou tedy je, kdo ho vlastně bude používat. Můj odhad je, že jen spammeři. Je v něm celkem hezky vymezená skupina počítačově gramotných lidí s ověřenými adresami, viz graf nejčastějších měst a celková tabulka:

Samotnou tabulku se jmény a adresami sem nedávám, protože nejsem právník a ani po třetím přečtení zákona nepoznám, jestli se to smí.