Reklama
 
Blog | Václav Novák

ČOI dává zelenou podvodníkům

Jakmile navštívíte e-shop, který nabízí služby z oblasti dopravy, dávejte si pozor. Může to být jeden z těch, který podle ČOI smí používat nekalé obchodní praktiky.

Jakmile navštívíte e-shop, který nabízí služby z oblasti dopravy, dávejte si pozor. Může to být jeden z těch, který podle ČOI smí používat nekalé obchodní praktiky.
Jak jsem onehdá psal, kvůli nekalým obchodním praktikám pražského Dopravního podniku a jeho kyperských obchodních partnerů jsem podal stížnost na nekalé obchodní praktiky České obchodní inspekci, což je státní instituce pověřená dozorem nad dodržováním Zákona na ochranu spotřebitele. Inspekce mi odpověděla, že ji nekalé praktiky právě v tomto e-shopu nezajímají a nebude se jimi zabývat. Má k tomu totiž vážný důvod: v e-shopu jsem uzavřel „smlouvu o přepravě“ a při ní se nekalé praktiky používat smějí. Škoda že nemají v inspekci nějakého právníka, jistě by si všimnul, že i podle Přepravního řádu Ministerstva dopravy je přepravní smlouva něco jiného, ta je uzavřena nástupem do vozidla nebo přepravního prostoru, nikoliv nákupem služby v e-shopu.
Pro můj spor s Dopravním podnikem (kterému jsem po omezení pražské MHD v srpnu vrátil jízdenku a on mi vůbec nic nevrátil) to nic neznamená, ale je to dobrá zpráva pro všechny provozovatele lanovek, skiareálů a autobusů: váš e-shop si se Zákonem na ochranu spotřebitele nemusí lámat hlavu, nekalé obchodní praktiky jsou povoleny.
Důležitější je ale odpověď samotného Dopravního podniku, který mi napsal, že obchodní podmínky služby, kterou jsem si od něj koupil, neurčuje, jak je všeobecně známo, on, ale někdo úplně jiný, a tedy se o nich se mnou ani nebude bavit. Asi si taky otevřu e-shop a nechám si obchodní podmínky napsat někým jiným. Jak geniální.
Přitom České televizi DPP řekl, že jedná s městskými částmi o změně těchto nesmyslných podmínek. Mně pak napíše, že s tím nemá nic společného.
Dojem, že se pohybuju v nějaké Havlově hře, završil závěr dopisu, kde se za DPP podepsal „Vedoucí odboru“. Asi bych neměl pátrat kterého, aby to nebylo ještě horší.
Jednu věc nechápu: proč někdo studuje práva, aby pak v práci vymýšlel bláznivé právní konstrukce za účelem vyhnutí se správnému rozhodnutí.
Aktualizace: Ozval se i antimonopolní úřad, DPP prý může dělat, co chce, ÚOHS se to netýká.
Reklama