Reklama
 
Blog | Václav Novák

Biomasa

Aby se do nafty a benzínu mohly přidávat biopaliva, musí se někde najít biomasa. Že přitom můžou zabrat les nebo půdu potřebnou pro pěstování potravin, se ví taky. Že jde o příběh pokrytectví podobného tomu v případě fotovoltaiky, o tom se ještě mlčí.

Když včera Mojmír Vlašín sepsal průběh českého solárního tunelu, těžko překvapil někoho, kdo tu aféru sleduje. Už léta komentátoři popisují mechanismus, kde vystupuje pozměňovací návrh ČSSD, poslanci ODS schovaní za firmy z přímořských letovisek, Fischerova vláda schovávající hlavu do písku a odborný garant celého tunelu: ČEZ. Přesto v lidové mytologii stále koluje příběh o zelených ekoteroristech, kteří by místo polí chtěli všude solární panely.

Tato historie se teď před našima očima opakuje. Kvůli snížení závislosti na ropě a škodlivých emisí přišla Evropská komise se směrnicí 2009/28/EC, která zakotvila podporu biopaliv a stanovila mimo jiné 10% cílový podíl biopaliv v dopravě do roku 2020. Nápadu se stejně jako u nás chopili podnikavci, kteří nalezli příležitost a kvůli biopalivům se začaly kácet lesy a stouply ceny potravin, protože jako biopalivo se začala používat například kukuřice.

Podoba směrnice, ve které jako obvykle zvítězili lobisti, byla neudržitelná. Na podzim představila Evropská komise změny, které mají problémy zmírnit:

Reklama
  • Nové zdroje biopaliv musí ušetřit alespoň 60 % emisí skleníkových plynů. Podporu nedostanou biopaliva, která v tom nejsou efektivní
  • Musí se začít sledovat nepřímý vliv na využití půdy (ILUC)
  • Cíl 10 % v dopravě se sníží na 5 %
  • Větši podpora půjde do biopaliv nové generace, takových, která se vyrábějí z odpadů

Co myslíte, kdo takový návrh podpořil?

Ekoteroristi z Greenpeace s dalšími neziskovkami ve svém stanovisku návrh částečně vítají, částečně kritizují jako málo omezující škodlivá biopaliva.

Když se pak před dvěma týdny o návrhu hlasovalo v Evropském parlamentu, hlasovali čeští poslanci takto: 

PRO omezení biopaliv PROTI omezení biopaliv
Zuzana BRZOBOHATÁ (ČSSD)        Jaromír KOHLÍČEK (KSČM)
Robert DUŠEK (ČSSD) Jan BŘEZINA (KDU-ČSL)
Richard FALBR (ČSSD) Milan CABRNOCH (ODS)
Vojtěch MYNÁŘ (ČSSD) Hynek FAJMON (ODS)
Pavel POC (ČSSD) Edvard KOŽUŠNÍK (ODS)
Miloslav RANSDORF (KSČM) Miroslav OUZKÝ (ODS)
Libor ROUČEK (ČSSD) Vladimír REMEK (KSČM)
Olga SEHNALOVÁ (ČSSD) Zuzana ROITHOVÁ (KDU-ČSL)
  Ivo STREJČEK (ODS)
  Evžen TOŠENOVSKÝ (ODS)
  Oldřich VLASÁK (ODS)
  Jan ZAHRADIL (ODS)
  Andrea ČEŠKOVÁ (ODS)

Ano, naši největší euroskeptikové, kteří doma rádi vykládají o tom, jak by nás evropští byrokrati měli nechat na pokoji, opět nezklamali a hlasují proti návrhu, který měl přehnanou a škodlivou evropskou regulaci zmírnit. Je to úplně stejné schéma jako s fotovoltaikou: nejdřív hlasovat v zájmu bohatých lobistů a pak to všechno svádět na „zelené“. Evropští zelení přitom byli pro omezení biopaliv, jenže naši borci si dobře umí spočítat, že pravděpodobnost, že by se čeští novináři zajímali o to, jak za nás hlasují, je naprosto mizivá, a jejich historky o zelených škůdcích volného trhu jim jako obvykle spolknou i s navijákem.